måndag 28 november 2011

Kolhydrater eller inte??

Nu har inte jag bloggat på ett bra tag då jag har bytt "bloggställe" då det förra funkade så där, sen har det var jobb beslut med mera som har tagit tankarnas tid på fritiden men nu så ska jag väl försöka få till det igen :-)

De senaste veckorna har jag observarat ungdomar i min närhet, både som mamma, instruktör & skolsköterska & förstått mer & mer hur fel det kan bli med all informations som spottas ut i media om kolhydratsfattiga dieter & fettdieter.
Det ligger väldigt i tiden att vara medveten om sin hälsa & träning vilket är jättebra med tanke på att både ungdomar & vi vuxna idag rör på oss mindre en tidigare på ett naturligt sätt. Många har stillasittande arbeten, barn & ungdomar umgås framför tv-spel eller över nätet, vilket leder till att fler går upp i vikt.
Är man medveten om att man inte rör sig så mycket så är det bra att dra ner på kolhydraterna som är vårat bränsle men vi kan inte ta bort det helt, det är rent FARLIGT! Och det här är viktig kunskap som inte verkar nå fram.
Det har utvecklats en kolhydratskräck bland många människor idag, men av flera anledningar blir det helt galet att utesluta det helt. När du inte äter kolhydrater minskar träningsorken & suget efter sött ökar, vilket för många blir en katastrofal utveckling. Dessutom minskar halten av seretonin till hjärnan med för lite eller inga kolhydrater vilket ökar risken för depressioner & nedstämdhet.
Ta t.ex GI kosten. Jag har hört många som säger de äter efter GI & därför inte kan äta kolhydrater...???
Men GI kan bara mätas på maten om det finns kolhydrater i den, så det är ju en kraftig misstolkning för själva målet med GI är ju att äta mat som som höjer blodsockret långsamt, så som fullkornsprodukter, bär, nötter, råris, rotfrukter mm.
Det är jätteviktigt att inte utesluta vare sig fett, protein eller kolhydrater ur kosten, dem fyller livsviktiga funktioner för kroppen. Är det något man bör utesluta så är det socker & transfetter!!
Att t.ex äta kolhydratsfattigt eller utesluta helt kolhydrater i veckan & att sen äta chips, godis, marmelad, saft mmm på helgen får helt motsatt effekt!!
Detta gör att kroppen då lagrar just fettet & omvandlar sockret så att även det kan lagras så att den har det till sen eftersom detta är bra energikällor.

Även LCHF (Low Carb High Fat) innehåller kolhydrater även om det är lite. Max 20% kolhydrater, 30% protein & 50% fett. Livsmedelsverkets rekommendationer är 50-60% kolhydrater, 10-20% protein & max 25-35% fett.

Så här funkar det:
Vid intag av kolhydrater stiger blodsockret, & insulinet sänker det genom att föra in sockret i musklerna & levern. En av det mer påttagliga effekterna av insulin är att det stoppar fettförbränningen & trycker in fett i fettcellerna. Fettförbränningen är helt beroende av att det finns gott om BRA fett i blodet & kroppen blir då istället tvungen att använda mer kolhydrater som bränsle. De är därför lätt att bli tjock om man har för mycket insulin cirkulerande i blodet.
Några tänker så klart nu direkt (som så många andra) att det då skulle vara bäst att inte äta några kolhydrater då om man vill gå ner i vikt, eftersom då skulle vi slippa insulinet helt, & därmed minskningen av fettförbränningen. MEN......
Problemet är att vi inte bränner  fett effektivt om det inte finns några kolhydrater inne i musklerna när vi tränar. Det är grunden till ordspråket "Fett brinner i kolhydraternas låga", & en viss mängd kolhydrater i kosten är därför nödvändigt.
En annan risk med att äta för lite kolhydrater är att man får fler infektioner. Kolhydrater är nämligen immunförsvarets främsta bränsle.
En bra grund att gå efter framför allt för barn & ungdomar är att äta från kostcirklen, men vara medveten om att har man en dag man inte rör på sig så mycket så kan man minska på kolhydraterna & äta mer grönsaker & framför allt om det blir att man äter sent på kvällen. På morgonen & till lunchen är det mycket bra med kolhydrater så man orkar hela dagen & för våra skolungdomar så att de orkar hålla fokus & lära sig ny kunskap i skolan.

Så svaret på kolhydraternas vara eller inte är: Kolhydrater Ja tack!
Nu ska jag ta & ladda med ett mellanmål inför kvällens zumba pass på Motionspalatset.
Eftersom jag opererade bort en tand i torsdags så funkar flytande bäst så det blir en smoothie på sojamjölk, banan, ägg & frusna bär i mixern. Ett sugrör & slurp ;-)

Sanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar