söndag 12 februari 2012

D-vitamin - för lite - för mycket - varför?

Igår hade jag ingen värk i rygg & övrig kropp längre, så skönt. när värken släpper så kommer ju orken tillbaka mer & mer. Idag känner jag mig betydligt piggare.
Efter lunch var vi ute & gick en lång härlig promenad i solen med hunden sen somande jag dock gått en stund :-) men nu är jag pigg igen!

Promenaden blev ca 2 timmar ut på isen i den härliga vinter solen.
Här i Vänersborg har vi ganska mycket snö fortfarande & det är så vackert när solen lyser på det & man är ute på isen & går, himlen är blå & det är vitt & ljust & öppet runt omkring.
Man riktigt känner hur kroppen laddar & fyller på med energi & må bra vitaminer :-)

Vi hittade ett ställe på en brygga där det fanns en bänk bakom en liten sjöbod i lä i solen. Vi satte oss där en stund, blundade & bara njöt. Det kändes som vår, det var riktigt varmt & skönt. Det bara bubblar i kroppen. Härligt att ha någon att vända sig mot & pussa på då....haha... eller framför allt att ha någon att dela detta med.

Det är ju inte bara så att man mår bra & blir på bra humör utan vi fyller ju faktiskt på kroppen med livsviktiga D-vitaminer!
Vitamin D3 bildas från kolesterol i huden när den utsätts för solljus.
Vi kan även få i oss det genom mat. Naturliga källor är fiskleverolja, fet fisk, lever, äggula & mejeriprodukter.
Eftersom Vitamin D3 är fettlösligt förekommer det inte naturligt i lättmjölk och mellanmjölk där det mesta av grädden tagits bort. Därför är det vanligt att dessa mjölksorter berikas med vitamin D3 vid mejerihanteringen. Samma sak gäller för margarin, som ju i matlagning ersätter smör som naturligt innehåller vitamin D3.
Själv använder jag smör, cocosolja eller olivolja till matlagning. Margarin har jag slutat med & tycker klart att det är bättre att använda smör i så fall så man får i sig de vitaminer som ändå finns där i.

Vitaminet upprätthåller tillsammans med parathormonet (bisköldkörtelhormon) en balans mellan kalcium och fosfat i blodet och främjar bildandet av ben.

D-vitaminbrist är orsaken till rakit (tidigare kallad engelska sjukan), som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfat i benstommen.

Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600-talet. Ytterligare följder av D-vitaminbrist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls.

Vuxna kan drabbas av benuppmjukning på grund av för lite kalcium och fosfat i benvävnaden.
Orsaker kan vara mycket innesittande utan sol samt dålig kost.
Äldre personer har nedsatt förmåga att uppta D-vitamin genom solbestrålning av huden. Personer över 60 år bör därför sikta på den övre gränsen för RDI (10 µg/dag), främst genom förståndig kost.

Kan få i sig för mycket D- vitamin & vad händer då?
Japp det kan man!
Det som händer då är att D-vitaminet kan ge förkalkningar, speciellt i njurar och lungor. Symptom kan vara illamående, dålig matlust. EU:s Scientific Committee for Food har satt 50 µg (2000 IE) som övre gräns för genomsnittligt dagligt intag för vuxna och 25 µg för barn. Apoteket har fortfarande kvar ett råd om att RDI inte bör överskridas under längre tid.
Detta kan vara vitkigt att tänka på om man tar extra D-vitaminer i någon form.

Bra att veta......
Personer med låga halter av vitaminen tycks ha en trefaldigt högre risk att utveckla Parkinsons, även om ytterligare forskning behövs.
Enligt ny forskning har framkommit att immunförsvaret inte kan aktiveras om det inte finns D-vitamin i kroppen.
Sjukdomar som cancer, diabetes, MS, och depression kan uppkomma till följd av D-vitaminbrist. Även barnlöshet kan tillskrivas brist på D-vitamin.

Så ta var enda chans du får att gå ut i dagsljus & framför allt när solen tittar fram.

Nu ska jag strax krypa i säng, imorgon ska jag köra ner till jobbet i Göteborg då gäller det att vara pigg. Har ju blivit bortskämd med att ta en extra tupplur på tåget....

Sist men inte minst.....
R.I.P Whitney Houston en av mina favorit artister. Så sorgligt!!!
Jag har sjungit & dansat mycket till hennes fantastiska musik......så synd att livet ska behöva sluta så...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar