torsdag 15 mars 2012

Ett litet recept till helgen från kokosälskaren....


För mig är kokos en stoooooooooor favorit! Doften av kokos olja får en att längta bort till varma stränder & goa drinkar
Nedan lite kul att veta om kokos.....
Ordet kokos kommer från det spanska och portugisiska ordet coco och betyder apansikte. Kokosnöten har nämligen tre runda markeringarna eller "ögon" som gör att den liknar ett ansikte.
På sanskrit kallas kokosträdet vriksha, vilket betyder "träd som ger allt som är nödvändigt för att leva". Ett bra namn eftersom nästan alla delar av trädet kan användas.
Från kokosnöten får man vatten, mjölk, kött, socker, vin och olja. Den fungerar också som sin egen skål och kopp. Fibrerna från skalet kan man använda för att göra borstar, mattor, fisknät och rep m.m.
Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt, närmare bestämt en stenfrukt. Definitionen av stenfrukt är att frukten endast har ett frö istället för flera.
Kokosnötens frö är den vita bulk som finns under skalet och som kallas för kokoskött eller fruktkött. Innanför fruktköttet finns kokosvatten, och i takt med att kokosnöten mognar omvandlas vattnet till fruktkött.

Jag har alltid tyckt kokos är fantastiskt gott att äta. Sen har man många gånger läst & hört att kokos inte är bra för det är så fett…..

Kokos är fett, mättat fett dessutom som länge varit i hetluften & beskyllts för att påverka hälsan negativt.

På senare år har det dock dykt upp endel röster som gjort sig hörda som menar att mättat fett inte skulle vara så farligt.

Vad är då rätt??
Fortsätt läs här om du vill lära dig lite mer om kokosfett, annars hoppar du längst ner & läser receptet ;-)

Enl. näringsfysiologen Fredrik Paulún så är problemet just att de mättade fetterna lätt blandas ihop med varandra. Det finns nämligen precis som han beskriver ett stort antal mättade fetter som har helt olika effekter på våran kropp!! Man har bland annat tidigare menat att det ”hårda”(mättade)fettet varit dåligt & det ”mjuka”(omättade) bra. Vilket är en väldigt grov generalisering. I gruppen hårt fett finns bland annat smör, margarin men även transfetterna som vi vet är farliga för hälsan. Det är lite mer komplicerat än så. Det finns korta(SCT-short chain triglycerides), mellanlånga (MCT-medium chain triglycerides) samt långa (LCT- long chain triglycerides) mättade fetter som har totalt olika effekt.

 Eftersom alla dessa är mättade så har det mycket hållbara vid upphettning & lagring. Det är de omättade fetterna som kan oxidera som är skadliga.  Eftersom kokosfett har ett mycket högt intag av mättade fetter är det mycket stabilt & det bästa enl Fredrik Paulún att använda vid stekning, fritering & annan matlagning som kräver höga temperaturer. Olivolja, solrosolja, rapsolja & liknande är betydligt mer känsliga. Smör är ett mellanting som är ok att steka i vid medelhöga temperaturer.

SCT & MCT har tack vare sina vattenlösliga egenskaper , en liten annan väg genom kroppen jämfört med LCT. SCT & MCT tas delvis upp redan i magsäcken & resten absorberas snabbt i tunntarmen eftersom de inte kräver galla för sin nedbrytning. Därefter går SCT &MCT till levern & används som bränsle där. Vilket gör att levern får den energi den behöver & värme frigörs vid ämnesomsättningen. En högre temperatur hämmar aptiten & man slutar äta. Det som inte stannar i levern går ut i blodomloppet, in i musklerna & in i mitokondrierna. Där kan de förbrännas & bli till rörelser som en promenad i skogen eller lite rolig städning i hemmet.  Mycket lite av SCT & MCT går till fettcellerna, till skillnad från LCT som nästan alltid först går in i fettcellerna för att lagras. Först efter en stund frigörs de & kan gå till musklerna för att förbrännas.

SCT & MCT finns t.e.x i kokos, palmkärnolja & mejerifett(ex mjölk, yoghurt, smör, ost & keso). Även modersmjölk innehåller  SCT & MCT vilket visar vilken betydelse dessa fetter spelat för oss människor under en lång tid.

Kokos är det mättade fettet som innehåller mest SCT & MCT, hela 60-70%. Mejerifetter ca 25%, så mejerifetter är okej i måttliga mängder.

Sammanfattningsvis så är då kokosfett bra för hälsan & vikten samtidigt som det är väldigt värmestabilt. Ska du steka, woka, eller fritera något är kokosfett perfekt, & det fungerar med det vanliga silverfärgade paketet som finns i affären & är rätt billigt. Det är visserligen raffinerat fett vilket gör att det tappat lite antioxidanter, men med tanker på den höga delen mättat fett i kokos blir det i stort sett inga transfetter när det raffineras. Det är lite läskigt om man tittar på när t.e.x rapsolja blir raffinerat & blir doftfritt & färglöst….då bildas nämligen i regel 0,5-2,0% transfetter!!! Känns ju sådär tycker jag!!!



Färsk kokos är toppen, strimlad eller riven. Toppen som snacks eller till frukost. Riven kokos passar bra i bakverk, fruktsallader eller i müslin. Grytor , soppor, såser & ugnsbakade fisk mår ofta bra av lite inslag av kokosmjölk.

Psst...man kan ju undra varför vår hund heter Cocos...??Eller framför allt hur jag kunde få resten av familjen att gå med på det...??



Här här ett gott recept till helgen....
Fisk- & skaldjursnudlar med rostad kokos ( 4 port)
2oog äggnudlar
2 knippor salladslök eller 1 stor purjolök
400g salladskål
2 röda paprikor
½ dl kokosflingor
300g sejfilé
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
200g skalade räkor
Koka äggnudlarna i rikligt med lättsaltat vatten enl förpackningens anvisningar. Strimla salladslöken & salladskålen. Kärna ur & strimla paprikan. Rosta kokosen i en torr het stekpanna tills den fått fin färg & lägg den på ett fat så länge. Skär fisken i strimlor. Woka den någon minut i hälften av oljan. Krydda med salt & peppar. Ta upp fisken på ett fat. Woka grönsakerna i resten av oljan ca 5 min. Låt nudlarna rinna av & vänd ner dem i woken. Vänd försiktigt ner fisken & strö räkor & kokos över woken.
Ät & Njut!!!!!!!!!

Den bästa kokosoljan jag stött på som jag använder både till mat & kropp är Holistics kokosolja. Finns att beställa på nätet i flera nätbutiker, även välsorterade hälsokostbutiker har den. Räcker super länge. Holistic Kokosolja kommer från unga, färska kokosnötter i Filippinerna. Den är ekologisk, kallpressad, oraffinerad, oblekt, ej deodiserad, icke-parfymerad och rättviseproducerad.  Holistic Kokosolja kallpressas under 38 grader. Pressning och tappning sker för hand utan metallverktyg inom högst tre dagar efter skörd. Från öppnande till pressning förlöper max en timme.
Holistic har även supergoda kokoschips.....sötade med råsocker alltså bara naturliga produkter, ett mycket bra alternativ till små godis med alla världens e-ämnen & gud vet vad de innehåller ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar